perjantai 31. tammikuuta 2014

Jälkijunassa editointia 2/27

Eilen päätin tehdä lyhytelokuvan päivässä valmiiksi, jotta saisin 27 keskeneräistä editointityötä pois päiväjärjestyksestä. Ahersin aamulla kokonaista 15 minuuttia ja sain vihdoin valmiiksi lyhärin: Haastattelussa Sanna Sepponen.


Eipä tuon 15 minuutin työhön sitten tarvittukaan kuin kuukauden kypsyttelyaika, jotta homma tuli lopulta tehtyä valmiiksi. Editointiähky tekee joskus elämästä vaivalloista.

Juttu on tilaustyö netti-Leijaan 7.9.2013 YK:n lukutaidon päivän tapahtumista. Juttuja piti 3 kpl, mutta näitä tuleekin 4 kpl. Haastattelu Sanna Sepposesta, Sano se sellkeämmin -repun luovuttaminen opetusministeri Krista Kiurulle, Leija lehden palkinto sekä kooste koko päivästä näkevät päivänvalon sitten joskus netti-Leijassa.

Päivän editointityön on kuvannut Jari Nordström, Piia Nordling oli toimittajana ja Jasmin Blomander äänitti haastattelun. Haastattelu sinänsä oli aika simppeli juttu, mutta kuvituskuvien kuvaamiseen tarvittiin Jarin apua Helsingissä, meidän satakuntalaisten aika ja resurssit eivät tähän riittäneet. Tällaisella yhteistyökuviolla saatiin sitten tämä juttu valmiiksi.

Tänään SEKKissä Piia Nordling opettelee editointia ja tuossa vieressä on tulossa Me Itse uutisjuttua Ihan epäNormaalia tapahtumasta. Minun siis ei tarvitse tänään editoida tuon enempää, joten saan keskittyä digitaalisiin toimistojuttuihin, joita näitäkin on keskeneräisenä muutama kymmenen. Pahasti jälkijunassa kulkee siis myös MEKA TV Office.

torstai 30. tammikuuta 2014

Jälkijunassa editoinnin härkäviikot

Työvuoden käynnistäminen on vienyt sen verran voimia, ettei editoinneista ole oikein tänä vuonna tullut mitään. Työlistalla on 27 keskeneräistä lyhytelokuvaa ja juttua. Tuolla 20-30 keskeneräisen jutun vaiheilla on mennyt jo yli kaksi vuotta. Syksyllä 2012 muutamista erityisistä syistä editointilistaus retkahti päälle 20, enkä ole sen jälkeen päässyt tuon alle.

Lista ei juuri lyhene, kun jonkun saa pois, uutta pukkaa heti päälle. Tälläkin hetkellä on noin 20 lyhytelokuvaa suunnittelupöydällä ja toinen mokoma odottamassa rahoituspäätöksiä.

Suurin osa keskeneräisistä töistä on yleishyödyllisiä pieniä, mutta niin tärkeitä juttuja, että niillä on joku erinomainen syy tulla valmiiksi joskus. Ja kun elämässä vallitsee talouden ankarat lait, niin tärkeysjärjestyksen määrittelee leipä, mitä pitää saada ruokapöytään.

Tällä hetkellä MEKA TV työllistää ohjaajan puolipäiväisesti kansalaisopisto kursseilla ja se toinen puolikas pitää kursia sieltä mistä saa sekalaisilla keskeneräisillä editointitöillä. Ja se kolmas puolikas on jatkuvaa työnhakua, jotta töitä olisi joskus tulevaisuudessakin. 

Tällä hetkellä tilanne näyttää toukokuun loppuun saakka hyvältä ja siitä eteenpäin lähestulkoon katastrofilta. Yhden miehen YT-neuvottelut eivät oikein etene mihinkään, mutta jos kesäkuussa työvoimatoimisto kutsuu, olisi syytä saada nuo 27 työlistan nykyistä keskeneräistä ja kymmenkunta keväällä syntyvää uutta elokuvaprojektia pois käsistä.

Tästä syystä päätinkin aloittaa nyt


EDITOINNIN HÄRKÄVIIKOT


Vakaana aikomuksena on nyt saada yksi lyhytelokuva päivässä tehtyä, jotta saisin työpöydän kutakuinkin maaliskuun alkuun mennessä tyhjäksi tilaa tehden uusille leffoille, joita syntyy maaliskuussa kokonainen mokoma.

Ensimmäinen härkäviikkojen leffa on Monituotteen Aimo ja Yrjö muistelee. Kuvaukset tehtiin jo 2012, mutta valmista tuli vasta tänään 30.1.2014.

Tässäpä muuten tekijäporukan 2012 ryhmäkuva.



MEKA TV vetää Porin seudun kansalaisopistossa kolmea kurssia vuodessa. Keväisin häärää Monituotteessa ja Ojantien toimintakeskuksessa elokuvapajat sekä syksyisin opistolla Sosiaalisen median kurssi, joka järjestää valtakunnalliset erityisryhmien elokuvaseminaarit, tänä vuonna 7. kertaa 2.12.2014.

2012 kurssilla Monituotteessa kuvattiin kahta elokuvaa ja kävi niinkuin ahneelle käy paskaisesti, että kumpaakaan ei sitten saatu valmiiksi asti. Elokuvan kansalaisopistoissa on sellainen pieni ongelma, että ryhmissä kurssien aikana voidaan tehdä kaikki muu, paitsi jälkikäsittely, joka on kohtuullisen merkittävä työvaihe sentään. Leffoja ei siis saatu tuona armon vuotena 2012 monista erilaisista syistä valmiiksi. Paljon muuta toki saatiin aikaan, mutta sehän nyt on aivan toinen juttu se.

Toinen leffoista Onneksi on Monituote saatiin vihdoin editoitua Blue Sea Film Festivaaleille 2013 ensi-iltaan.

Monituotteen kehitysvammaisten työkeskus täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Nyt tämän vuoden kurssilla kurssilaisten päätöksillä saatiin vihdoin se toinenkin Aimo ja Yrjö muistelee ensi-iltakuntoon tänään.  

Tänään editoinnin härkäviikon ensimmäisenä päivänä siis saatiin Monituotteen 50 v juhlapäivänä 4.2.2014 ensi-illassa oleva elokuva valmiiksi. 

Tätä ensi-iltaa odotellessa voi katsoa tämän Onneksi on Monituote lyhytelokuvan, joka siis saa nyt jälkijunassa ensi-iltansa.





Täten julistan MEKA TV editoinnin härkäviikot avatuksi.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Nuutinpäivä korjaa joulun pois

Nyt on pakko kaivaa joulurähmät pois silmistä ja tarttua taas kaksi käsin hommiin. Ahlaste tuupin kanssa ollaa oltu ahkeria, mutta muuten on sekalaiset hommelit edenneet jälkijunassa. Pahiten perässä laahaa 28 keskeneräistä ja viimeistelemätöntä editointityötä, joita ei vain olla saatu pois päiväjärjestyksestä, vaikka aikaa olisi ollutkin. Voimia ei vain tahdo riittää.

Ylimääräistä riesaa työhuoneella on aiheuttanut lämmitysongelmat, pannuhuone ja lämmitys tarttis laittaa uusiks, eikä tähän tarvittavaa tietotaitoa omasta takaa löydy. Perusasiat, kuten lämpö, olisi kiva pitää työhuoneella järjestyksessä.

Toinen mikä tyhjentää takkia molemmista hihoista on toiminnan jatkuvuuden epävarmuus. Vuoden toiminta rahoituksesta on vasta 1/3 osaa saatu järjestettyä.

Muun touhun ohessa pitäisi tehdä myös kauaskantoisia ratkaisuita tietotekniikan, ohjelmistojen, nettisivujen ja omien talousasioiden kanssa, jotta jotenkin tulisi toimeen ja hommaa voisi jollakin tapaa jatkaa. Järkevästihän tätä hommaa ei voi tehdä, mutta jotenkin edes.


Tänään karistetaan joulurähmää silmistä Merikarvian mediapiirin kanssa. Päivän suunnitelmissa on löytää Jälkijunassa animaation idea ja tehdä käsistä. Vuoden ensimmäinen Me Itse alajaos kokouskin pidetään. Päivä mennee pitkälti suunnitteluun ja ideointiin.

Kaksi videodemoa pitäisi päivän aikana saada eteenpäin. Illalla kokoonnutaan Ruskilan pysäkillä, jolloin siellä pitäisi olla jo jotain melkein valmista katseltavaa Kokemäenjoen rannoilta.

Päivän tehtävälistassa on nyt 16 tehtävää.

Yksi päivän tehtävistä oli tämän blogin päivittäminen viime vuoden Länsirintamalta ei mitään uutta teema uudeksi Jälkijunaksi.

Julistan siis täten MEKA TV 2014 työvuoden avatuksi Jälkijunassa. Tahmeasti alkaa vuosi, jälkijunassa rahoituksen suhteen tehtävien laahatessa perässä tekijöiden ja varsinkin rahoituksen suhteen, mutta eihän tässä mitään uutta Länsirintamalla ole.